Košík
prázdny

Sledovanie
objednávok

Články

Škrípe aj vaše dieťatko zubami? Zistite, prečo je to tak

Škrípanie zúbkami u detí nie je nijako výnimočným javom. Objaví sa až u 50 % dojčiat vo veku od 10 do 12 mesiacov pri prerezávaní zúbkov. U starších detí je už škrípanie menej časté. Viete však, čo je jeho príčinou a ako dieťatku pomôcť?

Aj vám sa stáva, že idete v noci skontrolovať vášho drobca a on tak škrípe zubami, že vám z toho až nabehnú zimomriavky? Alebo sa pri sústredení zamyslí a začne nimi škrípať? Často si to dieťatko ani samo neuvedomuje a na tento nepríjemný zvuk ho upozornia až rodičia. Prečo vlastne deti škrípu zúbkami?

Kedy sa škrípanie objavuje a čo je dôvodom?

Príčin škrípania zubami (odborne nazývané aj bruxizmus) môže byť hneď niekoľko. Buď nie sú horné a dolné zuby vášho drobčeka v správnej rovine, škrípanie zúbkami je reakciou na bolesť zúbkov (rastúcich či pokazených) a uší, alebo je dieťa v strese, napätí a pod tlakom.

Škrípanie sa môže objaviť v noci (a to v akejkoľvek fáze spánku), prípadne, ak sa dieťatko veľmi sústredí na nejakú činnosť či je v napätí. Ako sme už spomenuli, samo si to často ani neuvedomuje a upozorní ho až okolie.

Možné dôsledky škrípania zubami

Najčastejším problémom, ktorý sprevádza škrípanie, môže byť častejšie budenie sa dieťatka v noci. Práve v dôsledku toho môže mať následne váš drobček narušený denný režim, a tak je nervóznejší a hnevlivejší ako zvyčajne. Objaviť sa prípadne môže aj bolesť tváre, čeľusti či pri prežúvaní a v krajnom prípade poškodenie zubnej skloviny. To je však skutočne výnimočné.

Ako si poradiť s bruxizmom?

No a čo robiť, ak váš drobec v noci už dlhodobo škrípe zubami? V prvom rade by sme vám odporúčali návštevu zubného lekára. Sami už snáď dobre viete, že čas na prvú prehliadku u zubára nastane hneď potom, ako sa vášmu dieťatku prereže prvý mliečny zúbok. Práve zubár zistí, či sú v chrupe vášho malého zázraku nejaké anomálie, ktoré môžu škrípanie spôsobovať.

Ak je škrípanie skutočne veľkým problémom a objavuje sa ako v noci, tak aj cez deň a pomerne často, je na mieste pouvažovať aj nad návštevou odborníka, ktorý sa s dieťatkom porozpráva a zistí, či náhodou neprežíva veľký stres, nie je v napätí či pod tlakom.

Pomôcť by takisto mohol teplý relaxačný kúpeľ pred spánkom. Prípadne skúste do izbičky vášho dieťatka umiestniťtextilné vrecko naplnené levanduľou, ktorá má upokojujúci účinok. Ak váš drobček škrípe zubami preto, lebo ho bolia, keďže sa mu práve prerezávajú, levanduľa by mu mohla pomôcť zaspať aj zmierniť bolesť. O tom, ako detičkám uľaviť pri prerezávaní zúbkov sa viac dočítate aj v našom staršom článku.

Škrípanie zúbkov našťastie nie je natoľko závažným problémom a zväčša z neho detičky časom vyrastú. Skôr ako nebezpečné je však škrípanie nepríjemné. Aké sú vaše skúsenosti so škrípaním zubov? Trpeli tým aj vaše deti? A kedy škrípanie zmizlo? Budeme radi, ak sa s nami podelíte aj o vaše skúsenosti.