Košík
prázdny

Sledovanie
objednávok

Články

Ako prírodným spôsobom uľaviť deťom pri bolesti mliečnych zúbkov

Trápi vášho drobčeka bolesť mliečnych zúbkov a nechcete ho zaťažiť zbytočnými liekmi? Tak najprv skúste niektoré z týchto prírodných spôsobov, ako mu pomôcť uľaviť od bolesti. Niektoré poznali už vaše babičky.

Čo všetko sa môže skrývať za bolesťou zúbkov?

Samozrejme, najčastejšou príčinou bolesti je zubný kaz. O tom, čo všetko sa môže skrývať za vznikom zubného kazu u vašich najmenších sa dočítate v našom článku 5 najčastejších príčin vzniku zubného kazu. Nielen zubný kaz však môže spôsobiť tú bolesť, ktorá nedá vašim drobcom spávať.

Ďalšou príčinou môže byť aj samotné prerezávanie zúbkov alebo poškodený zub či popraskaná zubná sklovina. Pod pojmom poškodený zub máme na mysli najmä nepríjemné situácie, kedy môže prísť k vypadnutiu zubnej plomby. Popraskaná sklovina zase môže vzniknúť po spapaní horúcej polievky či vypití priam ľadovej vody.

Ako na bolesť prírodným spôsobom?

Začnime od tých tradičnejších pomôcok. Ako prvé vám pravdepodobne napadne priložiť na boľavé miesto vrecko s ľadom, ktoré je zabalené v utierke či šatke. Ľad skutočne môže pomôcť zmierniť bolesť, kým sa nevyberiete k zubárovi.

Vaša babička by vám možno poradila vypláchnuť ústočká slanou vodou, prípadne odvarom zo šalvie. Rovnako môže pomôcť aj to najsilnejšie prírodné antibiotikum – cesnak. Ak sa vaše dieťatko nevzpiera, priložte mu na boľavý zúbok osolený strúčik cesnaku a nechajte ho zahryznúť. Cesnak zaručene zmierni bolesť a môže pomôcť aj pri samotnej liečbe zúbka.

Medzi tie „modernejšie“ metódy patrí aj využitie limetky. Ak je vaše dieťatko väčšie a citrusy ho príliš neskrúcajú, nech spapá kúsok limetky. Tá nielenže obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ale sľubuje aj to, že účinne a rýchlo uľaví od nepríjemnej bolesti.

A poďme na odvary. Znie to možno troška „bosorácky“, ale fungujú. Vyskúšať môžete napríklad odvar z bobkového listu či z nechtíka lekárskeho. O sile organického nechtíku už určite viete, keďže práve on je významnou zložkou aj našich zubných pást. Oba odvary slúžia na vyplachovanie ústočiek.

Návšteva zubára však bude nevyhnutná

Nezabúdajte však, milé mamičky a oteckovia, že uľaviť od bolesti nestačí. Naše rady vám môžu pomôcť prečkať noc či deň, kedy zubár nepracuje. Určite je však neskôr nevyhnutné s boľavým zúbkom navštíviť lekára. Príroda je síce mocná, ale zubný kaz vám len tak nevylieči. :)