Košík
prázdny

Sledovanie
objednávok

Články

Starostlivosť o ústnu dutinu bábätka / radí pediateronline 1. ČASŤ

Do oslavy prvého zúbka väčšina rodičov rieši otázku ako, kedy a či vôbec čistiť ústnu dutinu bábätka. Aký je názor pediatričky MUDr. Pauly Vargovej?

Dobrou správou je (častý mýtus), že nočné dojčenie nespôsobuje zubný kaz a teda nie je nevyhnutné umývať dieťatku ďasná a zotierať mliečny povlak po každom dojčení. 

Ďalší mýtus sa týka “žabky” – odborne soor oris, slizničnej kandidózy, ktorá sa prejavuje bielym povlakom na jazyku. Ani za ňu nemôže “nedostatočná” hygiena.
Kvasinka (rodu Candida) je súčasnou nášho mykobiómu, nachádza sa v ústnej dutine, čreve, plienkovej oblasti. “Problém” nastáva pri jej premnožení, často u predčasniatok – ešte nezrelým imunitným systémom, vplyvom ATB liečby atď. Alebo ako je to v medicíne relatívne často – príčina známa nie je.
Tento povlak však nezotriete.

Poproste vždy o radu svojho pediatra – vo všeobecnosti platí:
probiotiká a podľa zváženia lekára antimykotiká celkovo – t.j. preliečiť liekmi / sirupom.

Čo by sme teda mali / nemali robiť, aby sme predišli komplikáciám u bábätka?

❌ neolizujme cumlíky, lyžičky a fľaše (naša ústna flóra nie je v tej detskej žiadaná)
❌ nebozkávajme dieťa na ústa (obzvlášť keď trpíme ochorením ústnej dutiny a respiračným ochorením)
❌ do “jedálnička” nepatria: sladené nápoje, cumlík namočený do cukru či medu (spánok dieťaťa nezlepšia)
 

✅ kým nie sú zúbky, je dobrým zvykom (nejde o prevenciu kazu, keďže zúbky ešte nie sú) v rámci večernej rutiny, vytrieť dieťaťu aj ústnu dutinu. Výborným pomocníkom doma aj na cestách mi boli obrúsky od Jack N´Jill zo 100% bavlny, ktoré majú prírodné zloženie a sú bez chémie, s obsahom antibakteriálneho xylitolu. S obľubou som ich používala vždy keď som bezpečne chcela siahnuť do pusy – napr. po príkrme keď sme ešte nemali zuby, na cestách,...

✅ pri bolesti a prerezávaní zúbkov sú výborným pomocníkom: géliky, náprstok / silikónový prstáčik (nie je to kefka na čistenie už prerezaných zúbkov, osobne som ho používala na masáž ďasienok, ale aj edukáciu / zvyk dieťatka na čistenie.

✅ s prvým zúbkom začíname čistiť. Najdôležitejšia je zubná kefka, zubná pasta slúži ako doplnok, no povedzme si úprimne, práve vďaka zubnej paste bude čistenie vôbec možné ☺️ – viac o pastách, kefkách, medzizubných pomôckach si povieme v ďalšom príspevku:
 

Záver:

  • väčšina odborníkov (stomatológov) odporúča dôslednú hygienu – mám na mysli čistenie kefkou až od 1.zúbka
  • je dobrým zvykom (aj mojim osobným) venovať pozornosť dutine ústnej aj do prvého zúbka a 1x večer prejsť jazyk a sliznice (osobne som používala látkovú plienku a bavlnené obrúsky od Jack N´Jill)

. . . . . . . . . . . . . . . . .
pediateronline.sk
MUDr. Paula Jackaninová, detská lekárka

Už o pár dní 2. ČASŤ Starostlivosť o ústnu dutinu od prvého zubka, a ako naplánovať návštevu ZUBÁRA.